Waarom geen paracetamol aan hond of kat geven?

Paracetamol wordt door mensen veel gebruikt als pijnstiller. Wanneer de hond of kat niet lekker is, is het verleidelijk hem of haar ook wat paracetamol te geven.

"Doe dat niet!"
Doe dat niet! Bij mensen is paracetamol een relatief veilig middel. Bij honden en katten kan paracetamol vergiftigingsverschijnselen geven met in het ergste geval, overlijden. 

Paracetamol kan dodelijk zijn
Bij de kat is 75 mg/kg al dodelijk, dat wil zeggen dat 1 paracetamol tablet van 500 mg al dodelijk is voor een kat. Bij een dosering van 20 mg/kg kunnen al vergiftigingsverschijnselen ontstaan. Verschijnselen die gezien kunnen worden zijn: braken, benauwdheid, depressie en niet willen eten. Uiteindelijk kan er zeer ernstige leverschade ontstaan en kunnen er problemen met de rode bloedcellen, die het zuurstof transporteren door het lichaam, ontstaan.

Honden reageren minder heftig op paracetamol. Bij honden is 250 mg/ kg dodelijk, maar er is sprake van een zeer grote variatie tussen individuen. Een dosering die wel gebruikt wordt voor honden is 15 mg/kg, maximaal 3 maal daags. Omdat paracetamol een zeer korte werkzame periode heeft bij honden, maximaal 1,5 uur, is het gebruik van weinig nut en kunnen er alleen grote problemen ontstaan wanneer per ongeluk te veel wordt gegeven. Het is aan te raden alleen pijnstillers te gebruiken die worden voorgeschreven na een bezoek aan de dierenarts. 

Toch paracetamol opgenomen?
Kortom, geef geen paracetamol aan uw huisdier! Raadpleeg altijd een dierenarts als uw hond of kat wel paracetamol binnen heeft gekregen. Als het minder dan 2-4 uur geleden is dat uw hond of kat paracetamol binnen heeft gekregen, dan is het belangrijk het dier te laten braken of de maag te laten spoelen. Geef nooit een lepel zout om een dier te laten braken, want dit kan grote schade aan de organen geven. Ga bij een dierenarts langs! Die zal u ook advies kunnen geven wat nog meer te doen. 


Daphne Toebes, dierenarts gezelschapsdieren

Uw reactie op dit artikel.

Geef uw eigen reactie door hier te klikken
Zaterdag 27 December 2014Rosa Cardalda
Via Google op dit artikel uitgekomen, omdat ik ook met een oudere hond zit welke ik wil voorzien van pijnstilling, maar door een dierenspeciaalzaak niet kan worden overhandigd gezien zij hier niet bevoegd voor zijn. Wat ik nogal bijzonder heden ten dage vind is dat wanneer we onze kinderen betreft we worden gestimuleerd om niet zo snel naar een huisarts toe te lopen, maar kijken naar bekende alternatieven. Ergo voor kleine kinderen wordt zelfmedicatie niet afgeraden, maar wanneer het onze huisdieren betreft dan is even snel pijnstilling halen onmogelijk. Nu kan men het van twee kanten bekijken, of we vinden de dieren niet belangrijk genoeg om ze te voorzien van hetzelfde gemak en verlichting wat we onze kinderen kunnen bieden... of we leven in een land waarin we niet schromen om te 'experimenteren' met de tolerantie van onze kinderen, maar vinden het onaanvaardbaar om dit bij onze dieren te doen. Hoe dan ook is het van de zotte dat hetgene wat we onze kinderen zonder schromen en mijn inszien gelukkig ter verlichting kunnen aanbieden, niet voorhanden hebben voor onze geliefde trouwe viervoeter.
Zondag 24 November 2013ik
Onlangs heeft mijn hond last gehad van pijn. We wisten niet precies waar, maar waarschijnlijk haar pootje. Het was weekend dus ik heb de dienstdoende da gebeld. Deze had mijn hond nog nooit gezien, maar vertelde mij meteen dat ik de hond (Franse bulldog) gewoon een paracetamol kon geven. Ik vertelde haar dat ik daar allemaal slechte verhalen over las op internet. Zij zei dat ze dit werk toch al jaren deed en nog nooit van zoiets had gehoord, maar mocht ik er echt niet gerust op zijn dan mocht ik wel langs komen. Uiteindelijk gekozen voor het laatste, maar vind het wel erg verwarrend dat iedere da weer wat anders zegt.
Zaterdag 10 Augustus 2013laurens
Dit is een redelijk gevoelige topic, de hond en kat kan wel een paracetamol innemen. Echter mag het niet aan grens overschrijden dit is voor dieren zo en de mens. Er word vergiftiging gezegd echter vind ik de woord overdosis beter voor dit omdat er kleine en grote dieren zijn. een paracetamol is voor de mens gemaakt waardoor de dier makkelijk een grotere hoeveelheid in kan nemen dan het dier aankan.

In sommige paracetamol zit een stof zoals in chocolade die niet afgebroken kan worden echter is dat geen probleem zolang het niet te vaak word gebruikt. Als het een grote 30kg hond is kan je best een paracetamol geven, als het < 10kg is zou ik toch echt officiele middelen kopen, dit is duurder natuurlijk is dit het ook waard als het voor uw huisdier is.

huisdier en mensen medicijnen lijken op elkaar echter is voor mensen het vaak uitgebreid getest op dieren en op mensen voordat het verkocht is. Voor de dieren word ongeveer hetzelfde gebruikt als voor de mens echter wordt in sommige gevallen sommige stoffen eruit gehaald en/of in lagere dosis gemaakt.
Woensdag 12 Juni 2013Hans
Hallo.
Ik heb een Duitse herder van 45 kilo.
Een teefje,erg speels en fel.
Nu is ze niet helemaal oke,ze heeft een eiwit allergie.
Afgelopen zondag middag was ze aan het rennen en spelen,daarbij uitgeschoten in de linkerheup.
Resultaat was dat ze flink liep te hinken.
Ik ben naar mijn dierenarts geweest,die heeft de heup bekeken en raadde mij aan gedurende 2 dagen een keer per 12 uur een half tablet paracetamol te geven.(250 miligram).
Ik heb dit gedaan,ze sliep erg veel wat voor haar blessure prima was,rust.
Geen vergiftigings verschijnselen waargenomen,ze loopt en speelt weer als vanouds.
Ook eten is ze gewoon blijven doen.
Gezien e.e.a. hierboven is paracetamol zo gek nog niet.

Vrijdag 12 April 2013Wiebel
Wat ik erg jammer vind in Nederland, is dat de DA's pretenderen begaan te zijn met de dieren, maar erg vaak vooral de dikte van hun portemonee belangrijk vinden.

Zo is mijn ex uitgekleed door een DA in Rotterdam toen ze voor mijn hond zorgde. Niet alleen kreeg ze hoge rekeningen, maar ook verkeerde informatie. Nu de hond 14 jaar oud is (worden normaal maar 10# en last heeft van artrose, wil de DA hem ook eerst even zien. Dit zou zijn om zijn nieren te voelen i.v.m. het middel dat ie gebruikt. Let wel, we zijn al geweest in 2012 en de hond is op zijn einde.

Door mijn financiele situatie ben ik op het moment niet in staat 40 euro voor consult te betalen en daarna nog eens 90 voor twee pillen #gaan wel 2 maanden mee#. Ik zei; kijk, de hond is al 14 jaar, hij heeft zijn nieren niet nodig voor over 4 jaar, want hij zal niet zo lang mee gaan. Wat hij wel nodig heeft is een middel tegen de pijn, en deze werkt goed. Nee, dat deed ie niet. Dus....... #kots)

Ik heb mijn dierenarts in België gebeld en de situatie uitgelegd. Die vond dat ik gelijk had, want er zijn eigenlijk geen andere oplossingen en je kan niet veel meer als de pijn verzachten bij zo'n oude hond. Dan ben je ook nog 30 euro goedkoper uit voor de zelfde pillen. Ik woon nu ver van deze dierenarts vandaan, maar ik rijd zeker over de grens als ik iets nodig heb. Hier in Zuid-Limburg is het iig pak het geld, en niet, red het dier!
Zondag 13 Januari 2013Geesje
Er word niet voor niets gezegd geef geen paracetamol. En er zijn altijd weer mensen die het beter weten. hebben jullie voor medicijnen gestuurd???? dan mag je je mening er over geven maar in dit geval is het dier de dupe van de stommigheid van het "baasje"als je jezelf zo kunt noemen.
Maandag 10 Oktober 2011Alie
Wij hebben een ciwawa hondeje.
Hij had een week of 2 terug erg diaree en braken.Ik heb hem toen alleen rijstnat en later droog brood gegeven.
Dus ging het al wat beter en bogon weer een beetje te eten.
Maar de ene keer is hij wat fitter dan de andere keer.
Dan eet het wel dan niet.
De poep is op dit moment slijmerig. wat kan ik hier mee.
Is het misschien een bacterie.
Maandag 10 Januari 2011Gonnie Noordzij
Mijn vorige dierenarts adviseerde zelf om een halve paracetamol te geven als mijn honden pijn hadden en het niks ernstigs was. De dierenarts die ik nu heb raadt het af, maar ik vind het knap vervelend dat als ik voor rimadyl kom, ik altijd eerst op consult moet komen met mijn hond, mijn hond loopt namelijk weleens mank als ze erg lang achter een haas aan heeft gelopen, ze heeft een paar maanden terug een teentje gebroken en daar heeft ze af en toe nog last van. En ik kan zelf ook wel verzinnen dat ze rust moet houden en een pijnstiller geven.
Maandag 10 Januari 2011Liekie
Kan me voorstellen dat er veel mensen zijn die zelf maar voor arts spelen. Maar er zijn weldegelijk ook veel mensen die al zo lang met dieren werken en intussen best weten wat wel en niet kan. Maar niet ieder herkenbaar symptoom kan duiden op een zelfde probleem. Daarbij zijn er wel degelijk veel medicijnen het zelfde als voor mensen alleen de hoeveelheid is totaal anders. Echter ook de samenstelling kan verschillen dus raadplegen van de dierenarts is zeker raadzaam.
Kan me voorstellen dat de hoge kosten echter veel mensen doen afschrikken om voor iets &quot;kleins&quot; naar een dierenarts te rennen. Maar dat &quot;kleine&quot; probleem kan wel verergeren tot iets dreigends. Maar ook een dierenarts zit er wel eens naast. Ik blijf zelf op mijn gevoel afgaan en heb hierdoor ook mijn hond gered nadat hij ooit verkeerd behandeld is.
Zondag 9 Januari 2011Lars
Wat mag ik mijn hond wel geven als hij hoofdpijn heeft?
Zondag 9 Januari 2011NvH
In vele gevallen van vergiftiging kan je ook een stuk of wat norit geven dat pakt de stof in en poepen/kotsen ze er weer uit zonder schade te veroorzaken in de buik. Of gewoon ontbijtkoek helpt ook heel goed, zover moet je het natuurlijk niet laten komen, maar je hoeft ook niet direct naar de DA te rennen. En een ½ asprinte [parasetamolletje] kan best wel,ook ik heb mijn katten/honden daar vaak mee geholpen. Wel goed in de gaten blijven houden, [maar dat is logisch want je beest is ziek[jes]] mocht het de volgende dag erger geworden zijn dan raadpleeg ik de DA telefonisch.
Zondag 9 Januari 2011Gerda
Als jullie het artikel goed hebben gelezen staat er als advies "gebruik van pijnstillers in overleg met de dierenarts". Dit kan ook gewoon telefonisch. Er zullen altijd betweters zijn die gaan experimenteren met eigen middelen en bij wie het dan wonderwel ook nog goed gaat. Helaas kennen jullie dan geen honden waarbij het mis is gegaan. Overigens zijn er wel pijnstillers die zowel voor mensen als voor honden gebruikt kunnen worden, zoals bijv. Tramadol; dit uiteraard ook altijd in overleg met de DA. De natuurlijke pijnstillers kun je uiteraard proberen.
Zaterdag 8 Januari 2011Dikiedik
Ik ben het er niet mee eens dat je geen paracetamol aan je hond kan geven. Ik heb al verschillende herders gehad en die zijn oud geworden maar als de hond koorts had dan gaf ik ze een paracetamol en die deed dan goed zijn werk. ik gaf maar 1 per keer.
Groetjes Dikkiedik
Zaterdag 8 Januari 2011Johan van Halsema
De "kop"tekst dekt de lading niet. Aspirine is een andere stof dan paracetamol, de inhoudelijke 'goeie' tekst slaat dus niet op de "kop" van uw waarschuwing.
Onder bepaalde omstandigheden kan een aangepaste stof als "aspirine" dus wel. Overigens prefereer ik natuurlijke pijnstillers in het algemeen.
Zaterdag 8 Januari 2011Martijn
Kinderparacetamol is hetzelfde als paracetamol voor volwassenen alleen de dosering is lager. Sowieso is het nooit verstandig om zelf te gaan dokteren met je huisdier. Gewicht e.d. zijn allemaal van invloed op een juiste dosering
Zaterdag 8 Januari 2011Sannie
Kinderaspirine is ook heel wat anders dan paracetamol.
Dat mag trouwens wel in noodgevallen gebruikt worden.
Evenals norit bij diarree.
Zaterdag 8 Januari 2011Wilma
Welk huismiddeltje zou wel veilig gebruikt kunnen worden als braakmiddel? Zout is gevaarlijk schrijft u.
Het is altijd makkelijk gezegd om bij de dierenarts langs te gaan maar als je hond iets heeft gegeten wat je niet vertrouwd is toch spoed geboden?
Ik zou graag een braakmiddel voor mijn honden in mijn huisapotheek willen hebben, want ik kan heel goed zelf beslissen wanneer ik denk dat het nodig is.
Bij voorbaat dank voor uw antwoord.
Zaterdag 8 Januari 2011Nick
Heb nog nooit gehoord dat iemand menselijke geneesmiddelen aan een dier gaf!
Ja, alleen een kinder neusspray (zoutoplossing). Dat advies kreeg ik van mijn dierenarts voor de loopneus van mijn oude herder..
Zaterdag 8 Januari 2011Kiithos
Geachte,
Helaas ben ik het niet helemaal met u eens.
Onze hollandse herder verdroeg geen dierlijke pijnstillers als methacam of rimadil. Wij kregen van de specialist in Oisterwijck het advies kinderfinimal te gebruiken.