Aanvragen UBN nummer

Registratieregels voor niet-bedrijfsmatig houden van honden

Steeds meer mensen nemen een hond. Sinds 2013 moeten alle honden binnen 7 weken na de geboorte gechipt en geregistreerd zijn. Sinds 1 november 2021 kwam daar het Europees dierenpaspoort (EU-paspoort) bij. Dit EU-paspoort is verplicht voor alle honden, geboren of geïmporteerd na 1 november 2021.

Een UBN is een uniek nummer voor de locatie waar u de hond(en) houdt. U heeft een UBN nodig zodra de dierenarts of chipper voor u een hond chipt. De dierenarts heeft uw UBN ook nodig voor de aanvraag van een EU-paspoort.

Wanneer heb ik een UBN nodig?

U heeft een UBN nodig als u:

  • Een nestje pups krijgt.
  • Een hond importeert en de eerste houder bent.
  • Een hond heeft die nog niet is geregistreerd en u dus de eerste houder bent die de hond registreert.
  • Een EU-paspoort aanvraagt voor een hond (ook als het paspoort vol is en u een nieuwe wilt aanvragen.

Kosten UBN niet bedrijfsmatig gehouden honden

Het registreren van een UBN voor niet-bedrijfsmatig gehouden honden kost eenmalig € 19. Heeft u al een UBN voor een ander diersoort? En voegt u de diersoort Hond niet-bedrijfsmatig daaraan toe? Ook dan betaalt u eenmalig een bedrag van € 19 voor de diersoort ‘Hond niet-bedrijfsmatig’. De factuur ontvangt u per post.

Hoe vraagt u een UBN voor honden aan?

Ga naar de website van www.rvo.nl. Typ bij de zoekfunctie: Houders van honden: niet-bedrijfsmatig. Volg dan de instructies. De registratie van uw UBN kunt u altijd raadplegen, wijzigen of beëindigen.

Een hond kopen

Koopt u een hond? Let er goed op dat het dier dan al een chip, een registratie én een officieel EU-dierenpaspoort heeft.

Koop geen hond zonder chip of paspoort

Het is verboden om een hond zonder chip en registratie te kopen. Vanaf 1 november 2021 moet u er ook op letten dat de hond een geldig paspoort heeft. Hierdoor weet u meer van de geschiedenis van het dier. U kunt dan bijvoorbeeld controleren wie de moeder is en of de hond zijn inentingen heeft gehad.

Heeft u per ongeluk een hond gekocht zonder registratie? Of heeft uw hond u een vals paspoort? Laat uw hond dan zo snel mogelijk door de dierenarts registreren bij een aangewezen portaal. De dierenarts heeft daarbij uw UBN nodig.