Laboratorium Horst

Bloedonderzoek

Bij het laboratorium van Dierenartsenpraktijk Horst staan een aantal IDEXX-apparaten waar verschillende bloedonderzoeken mee gedaan kunnen worden. De dierenarts neemt het bloed af in de juiste bloedbuisjes en geeft dit af op het laboratorium met de aanvraag voor de benodigde testen.

Direct een uitslag

De laboranten kunnen het onderzoek, wanneer nodig, direct inzetten.

Eén van de voordelen hiervan is, dat er vrijwel direct een uitslag bekend is.

Een beknopte uitleg over twee van deze apparaten:

De Procyte

Het eerste apparaat is de Procyte. Hiermee bepalen we het algemeen bloedbeeld. Dat wil zeggen, dit meet het aantal witte en rode bloedcellen en differentieert deze. Een ontsteking of een bloedarmoede is hierdoor snel te herkennen. Maar het geeft ook informatie over bijvoorbeeld een allergische reactie of de aanmaak van rode bloedcellen. Dit als voorbeeld van informatie die de dierenarts uit de uitslag kan halen.

De Catalyst

Het tweede apparaat is de Catalyst. Deze is voor het klinisch chemisch bloedbeeld. We kunnen hier een behoorlijk aantal parameters mee bepalen die duidelijkheid verschaffen over het functioneren van verschillende organen, zoals bijvoorbeeld de nieren en de lever. Zo is een nierfalen al in een vroeg stadium te herkennen door naar bepaalde eiwitten te kijken. Ook kunnen we hier patiënten met suikerziekte goed mee volgen door de glucose met regelmaat te bepalen. Natuurlijk zijn er nog een aantal andere testen die we hier mee kunnen doen.

Zoals eerder al aangeven is het een groot voordeel als de uitslag snel bekend is, zeker wanneer een patiënt ernstig ziek is. Of voordat een patiënt onder narcose gaat. Je kunt dan het risico beter inschatten en vooral bij de hele jonge, de zwakkere en de oudere patiënten kan dit erg zinvol zijn. Een uitslag wordt direct teruggekoppeld naar de dierenarts zodat deze de juiste stappen kan zetten om de patiënt goed verder te kunnen helpen.

Urineonderzoek

Regelmatig krijgen wij urine van honden en katten aangeleverd in ons lab voor onderzoek.
Een urine onderzoek is nuttig wanneer de volgende klachten zich bij hond of kat voordoen:

  • Vaak kleine beetjes plassen
  • Urine niet op kunnen houden
  • Afwijkende kleur
  • Niet kunnen plassen
  • Veel drinken/plassen
  • Passief urine verlies

Concentratie urine

Wanneer we een onderzoek mogen uitvoeren bepalen we het soortelijk gewicht door middel van een refractometer. Deze bepaling kan ons duidelijkheid geven over de concentratie van de urine. Met deze informatie weten we iets meer over de nierfunctie en of het dier inderdaad meer drinkt en/of plast.

Zuurgraad pH meten

Met een teststrip bekijken we of er een afwijkende hoeveelheid eiwit of glucose in de urine zit en kunnen we de pH (zuurgraad) meten.

Sediment bekijken

Vervolgens centrifugeren we de urine. Hierdoor zakken de zwaardere deeltjes naar beneden. De opeenhoping die hierdoor ontstaat, bestaat uit cellen en somsook kristallen en/of bacteriën. Dit noemen we het sediment en dit bekijken we onder de microscoop.

Op kweek zetten

Ook kunnen we de urine op kweek zetten. Wanneer er bacteriën in de urine zitten kan dit voor een infectie zorgen. We kunnen de bacteriestam en de meeste gevallen determineren en we maken een antibiogram. Op deze manier weten we welk soort bacterie de oorzaak van de problemen zijn en weten we middels het antibiogram voor welk antibioticum de bacterie gevoelig is. Bij dit onderzoek moet de urine steriel afgenomen zijn om er voor te zorgen dat er geen andere bacteriën in de urine komen.

Vragen?

Heeft u vragen over het urine onderzoek bij hond en kat, neem dan contact met ons op. Email naar dierenarts@daphorst.com of bel ons op 077 - 398 21 69 (vragen naar het lab).