Paard

Met uw paard kunt u voor allerhande zorg bij onze kliniek terecht. Denk hierbij aan hoesten, huidproblemen, verminderd presteren, endoscopie van de luchtwegen en de maag, wormonderzoek en ontwormingsadvies en preventieve zorg, zoals vaccinaties. Uiteraard staan wij 24 uur per dag, zeen dagen in de week voor u klaar in geval van nood. Verder wordt hieronder een aantal speerpunten van de kliniek belicht. Onze kliniek beschikt over een behandelruimte, een digitaal röntgensysteem (ook op locatie), een operatiezaal met recoverybox, de mogelijkheid tot opname van operatiepatiënten (drie boxen) en de juiste faciliteiten voor het uitvoeren van een kreupelheidsonderzoek of keuring. Neem hieronder gerust een kijkje voor meer informatie over onze specifieke werkgebieden!

Keuringen

Lees meer 

Merriebegeleiding

Lees meer 

Orthopedie

Lees meer 

Tandheelkunde

Lees meer 

Paard ziek

Is uw paard ziek? Laat hem of haar dan in ieder geval onderzoeken. Misschien is verdere behandeling niet nodig. Maar het kan ook ernstig(er) zijn. Wanneer u ons belt, sturen wij een van onze dierenartsen. Die doet het onderzoek, en adviseert u over vervolgstappen.

Maak een afspraak via 077 - 398 21 69.

Volwaardige paardenkliniek

Wij voeren een volwaardige paardenkliniek in Horst. Wees dus verzekerd: bij alle aandoeningen en ziektes kunt u bij ons terecht. Dus ook bij:

 • Koliek
 • Maagzweer
 • Droes
 • Hoefbevangenheid
 • Kreupelheid
 • Rhinopneumonie
 • Mok

Bel direct voor een afspraak: 077 - 398 21 69.

Symptomen waaraan u een ziek paard herkent

Twijfelt u of uw paard ziek is? U kunt ziekte herkennen aan de volgende kenmerken en symptomen:

 • Glazige, doffe ogen
 • Gedragsverandering (bijvoorbeeld naar binnen gekeerd zijn)
 • Afzondering, niet alert, geen interesse in de omgeving
 • Niet willen eten of drinken
 • Sloomheid, traagheid, lusteloosheid
 • Geen of weinig beweging
 • Doffe of krullende vacht
 • Staart tussen de billen
 • Hoofd laten hangen (anders dan bij rusten)

Let op: deze lijst is zeker niet volledig. Er is veel meer dat erop kan duiden dat uw paard ziek is. Bel bij twijfel altijd met onze praktijk: 077 - 398 21 69.

Maakt u zich zorgen over uw paard?

Als u denkt dat uw paard ziek is, om welke reden dan ook, bel met onze paardenkliniek. Wij horen graag van u. Oók wanneer achteraf blijkt dat uw paard gezond is. We stellen u graag gerust.

Zorg voor veulens

Een geslaagde dekpoging leidt doorgaans tot de geboorte van een veulen. Rondom het veulenen staan wij altijd voor u klaar, zowel voor raad als voor daad in spoedgevallen. De eerste levensdagen van een veulen zijn precair en verdienen extra (veterinaire) aandacht. Bij controle van een veulen op de eerste levensdag wordt het beoordeeld op onder andere het hart, de longen, de navel, de gewrichten, de mond en de ogen (zit alles erop en eraan?). Gedurende de eerste 24 tot 36 uur is de opname van antilichamen uit de biest van de merrie optimaal. Na 36 uur is de darmwand niet meer permeabel voor antilichamen uit de biest. Om de opname van voldoende antilichamen door het veulen te controleren, kom wij op de derde levensdag graag bloed van het veulen afnemen. Op dit bloed wordt in ons lab een test gedaan, waardoor we u dezelfde ochtend of middag nog kunnen verwittigen van de uitslag. Bij een goede uitslag kunt u er gerust op zijn dat het veulen voldoende antilichamen tot zijn beschikking heeft om eerste weerstand te bieden tegen de meeste ziekteverwekkers. Wanneer de antilichaamconcentratie onvoldoende blijkt te zijn, kunnen wij hier tijdig op inspringen door per infuus het veulen te voorzien van plasma. Zo streven wij er naar uw veulen de best mogelijke start te geven. Mocht er onverhoopt toch ziekte bij uw veulen optreden, kunnen wij middels onderzoek en  verschillende labbepalingen tot de juiste diagnose en therapie komen.

Mijn paard presteert minder

Soms kan het zo zijn dat uw paard anders is dan u gewend bent tijdens training of in een wedstrijd. Het kan zijn dat uw paard een “off-day” heeft, maar als de prestaties toch langer achterblijven, kan het zijn dat er iets aan de hand is. Bij het onderzoeken van eventuele oorzaken van verminderd presteren zijn wij u graag van dienst.

Belangrijk hierbij is de anamnese (het vraaggesprek). Hierin bespreken we eventuele veranderingen in het management van het paard, de voeding, ontworming, training van het paard en eventuele andere klachten die u of uw paard ervaren.

We gaan uw paard onderzoeken. Eerst zullen, zonder dat het paard beweging heeft gehad, hart en longen onderzocht worden.  Spieren en gewrichten worden goed nagevoeld, vaak kunnen we dan al een idee krijgen waar een knelpunt zit. Daarna gaan we het paard beoordelen in beweging. Met de hierbij verkregen informatie kunnen wij steeds meer puzzelstukjes in elkaar passen. De puzzel kan compleet gemaakt worden door middel van extra onderzoeken. Wij bieden een breed scala aan aanvullende onderzoeken, van een uitgebreid luchtwegonderzoek (middels luchtwegscopie) met eventuele luchtwegspoeling, ECG-onderzoek van het hart, bloedonderzoek waarbij we vaak binnen een paar uur uitslag hebben, tot röntgendiagnostiek en echografie. Op basis van alle informatie die we hebben, kunnen we de puzzel completer maken, waarmee we dan met een plan/behandeling komen waarmee uw paard en u op weg geholpen worden.

Operaties

Naast kleine operaties bij u op stal (denk aan castratie, hechten van wondes), hebben wij ook de mogelijkheid om operaties te verrichten op onze kliniek. Operaties op de kliniek kunnen zowel staande als onder algehele anesthesie worden verricht, afhankelijk van de ingreep. Voorafgaand aan algehele anesthesie wordt uw paard onderworpen aan een kort onderzoek, waarmee het anesthesierisico wordt ingeschat. Vervolgens zal het paard worden voorbereid, waarbij een katheter in de halsader wordt aangebracht en waarbij het operatiegebied al zoveel mogelijk geschoren wordt. Hiermee trachten wij de anesthesietijd zo kort mogelijk te houden. Operaties die wij verrichten, zijn staande en liggende castraties, klophengst castraties, artroscopieën (het verwijderen van gewrichtsfragmenten), herstellen van navelbreuken, het hechten van wonden en het repareren van kaakfracturen. Operatie van veulens gebeurd bij ons ook onder algehele anesthesie. Met enkele aanpassingen aan ons anesthesieapparaat kunne we ook veulens prima beademen. Veulens kunnen wij onder andere opereren aan (bacteriële) gewrichtsontstekingen, beenstand veranderingen en navelbreuken. Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden.

Röntgenkeuring van het jonge paard

Of een veulen een gezond (sport)paard wordt, is van veel factoren afhankelijk. In dit stuk wil ik u meenemen in het belang van het tijdig opsporen van defecten in de botvormig bij het jonge paard (osteochondrose of osteochondrosis dissecans, OC, respectievelijk OCD). Het ontstaan van het ziekteproces is voor OC en OCD nog altijd niet opgehelderd. Het is wel bekend dat tijdens het vormen van een embryo en na de geboorte botvormig plaatsvindt door bestaand kraakbeen te laten calcificeren (verkalken). Bij OC en OCD is er sprake van een storing in deze botvormig. Deze stoornis kan het gevolg van vele factoren zijn, onder meer onjuiste voeding, het bewegingspatroon en erfelijke factoren.

Groeischijven sluiten bij het veulen op verschillende tijdstippen in het vroege leven. De laatste groeischijven sluiten rond de 12 tot 14 maanden leeftijd (knie) en daarmee stopt ook de verbening van gewrichten. Tot deze tijd kunnen er problemen optreden in de vorming van nieuw bot. Het is dan ook van groot belang om rond deze leeftijd in beeld te brengen hoe de ontwikkeling van de gewrichten bij uw veulen(s) is verlopen. Eventuele problemen in de botvormig kunnen namelijk leiden tot fragmenten die ofwel vastzitten aan het gewrichtskraakbeen ofwel los in een gewricht aanwezig kunnen zijn. Deze fragmenten kunnen leiden tot onder meer kraakbeenschade, mechanische belemmering, irritatie van het gewricht en/of gewrichtskapsel en daarmee tot ongemak bij het zich ontwikkelende dier. Alvorens u met een jong paard aan de slag gaat, is het belangrijk dat de gewrichten soepel en zonder problemen arbeid kunnen gaan verrichten. Sommige vormen van OC en OCD kunnen hierbij een probleem vormen.

OC/OCD kan, maar hoeft zich niet te uiten in kreupelheid en gewrichtsovervulling. Ook jonge paarden met droge gewrichten die niet kreupel zijn, kunnen OC/OCD op röntgenfoto’s vertonen. Fragmenten kunnen, nadat ze op röntgenfoto’s zijn gedetecteerd, worden verwijderd via een kijkoperatie in het gewricht (arthroscopie). Hierbij wordt via twee kleine gaatjes in het gewricht een beeld verkregen van het fragment, waarna het fragment verwijderd wordt. Rond de leeftijd van 12 tot 14 maanden heeft het gewrichtskraakbeen nog een vrij goed herstellend vermogen. Dat wil zeggen dat eventuele (onvermijdbare) schade aan het kraakbeen die kan ontstaan tijdens het uitvoeren van een arthroscopie of die achterblijft na het verwijderen van een fragment nog door het lichaam opgelost kan worden. Het jonge paard is dan nog lang niet in (volle) training en heeft dan alle kans rustig te herstellen, alvorens het echte werk gaat beginnen. Het najaar is een perfecte periode om uw jonge dier(en) door ons op locatie op de röntgenfoto te laten zetten, waarna een individueel plan kan worden gemaakt met betrekking tot wat het beste is voor uw veulen/jaarling. Mocht u nog vragen hebben of wilt u een afspraak maken om uw jonge dier op locatie (of op de praktijk) op de foto te zetten, neem dan gerust contact met ons op.

DAP Horst Paard heeft een eigen Facebook & Instagram pagina.
Like ons op Paardenkliniek Horst.

Interessante filmpjes

Arthroscopie

Bekijk hier het filmpje over arthroscopie, een kijkoperatie van het gewricht.

Kissing spines operatie

Bekijk hier het filmpje over een kissing spines operatie.

Dierenartsen paard

Drs. Maarten van Dijck - Dierenarts / Clinical director

Drs. Maarten van Dijck

Drs. Maarten van Dijck Dierenarts / Clinical director
Lees info
Marijn Buijtendorp - Dierenarts

Marijn Buijtendorp

Marijn Buijtendorp Dierenarts
Lees info
Eline de Raedt - Dierenarts

Eline de Raedt

Eline de Raedt Dierenarts
Lees info