Keuringen

Keuringen door Dierenartsenpraktijk Horst e.o.

Bij de aan- of verkoop van uw paard geeft een keuring informatie over mogelijke toekomstige gebreken van uw paard. Het verschil tussen een sport- of fokkerijkeuring is de beoordeling van de foto's. Mogelijke afwijkingen worden beoordeeld en afhankelijk van het gebruiksdoel kan de dierenarts hier een advies over uitbrengen. De dierenarts doet geen goed-/afkeuring; de eigenaar maakt de beslissing over de koop.

Klinische keuring + röntgen

De keuring bestaat uit een klinisch en eventueel aanvullend röntgenologisch deel. Voor cornage onderzoek is laryngoscopie van de keel mogelijk.

Wie voert de keuring uit?

Voor het uitvoeren van de keuringen beschikt Dierenartsenpraktijk Horst over een erkende keuringsdierenarts. Maarten van Dijck is zowel erkend paardendierenarts als erkend keuringsdierenarts. Om opgenomen te worden in het register van Erkende Keuringsdierenarts Paard (EKPD) dient de erkende paardendierenarts over twee jaar aan te kunnen tonen kwaliteit volgens een vastgesteld protocol te hebben geleverd. Op onze kliniek is het mogelijk foto’s te maken voor een aan-/verkoopkeuring, OC screening, keuring verzekering en PROK- of sportkeuring.

Waaruit bestaat de keuring?

De klinische keuring bestaat uit een uitwendig onderzoek van organen zoals hart en longen. Nauwkeurige inspectie van het hoofd geeft informatie over ogen, tanden en neusholten. Vervolgens wordt het locomotieapparaat onderzocht. Hierbij wordt de beenstand en overvullingen/ verdikkingen van beenderen, banden en gewrichten bekeken.
Na de uitwendige inspectie volgt het neurologisch onderzoek de beoordeling van de gangen met bijbehorende buigproeven. Dit vindt plaats op harde en zachte ondergrond, zowel op een rechte lijn als op de volte.

Röntgenologisch

De aanvullende röntgenologische keuring (digitaal) bestaat uit het maken van een set van gemiddeld 22 foto’s.

  • 2 foto's ondervoet
  • 3 foto's kogel voor
  • 1 foto kogel achter
  • 3 foto's sprong
  • 2 foto’s knie

Waar vindt de keuring plaats?

De keuring vindt bij voorkeur op de kliniek plaats. Hier is de beschikking over een harde + zachte volte en een monsterbaan. Tevens is er een overdekte onderzoeksruimte met digitale röntgenopstelling.
Sinds enige tijd heeft de praktijk ook een mobiel röntgenapparaat. Hiermee kunnen we op locatie kwalitatief hoogwaardige foto’s maken. Voorwaarde is een overdekte ruimte die voldoende groot is om rond het paard te kunnen werken en voldoende elektrisch vermogen.

Terug naar Paard